TÜRKÇE ENGLISH FRANÇAIS اللغة العربية
Çinko Noksanlığı:
Çinko noksanlığında, yapraklarda damar arasında sararma, rozetleşme, küçülme ve şekil bozuklukları görülür.
Bu noksanlığa, topraktaki çinko yetersizliği, aşırı fosfor neden olabilir. pH’sı yüksek ve kolay yıkanan hafif topraklarda sık rastlanır. Çözüm için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan, ZincBor kullanılmalıdır.
Bor noksanlığı:
Bor noksanlığında genç yapraklarda, yaprak ucundan başlayan V şeklinde kloroz ve nekrozlar görülür. Yapraklarda küçülme, dökülme, rozetleşme, sürgün ucunda kurumalar, ve yanlara doğru büyüme meydana gelir. Gövde ve sürgünlerde bodurlaşma, kuru ve yaprağını döken, çalılaşmış dallar görülür. Meyvelerde şekil bozukluğu (Maymun suratlı meyve) meydana gelir. Bu noksanlığa, topraktaki bor yetersizliği, düşük pH, aşırı kireç uygulamaları, aşırı kuraklık, aşırı yağış neden olabilir. Kolay yıkanan organik maddece fakir topraklarda sıkça görülür.
BİTKİLER | YAPRAKTAN KULLANIM MİKTARI |
DAMLAMADAN KULLANIM MİKTARI |
UYGULAMA ŞEKLİ |
Açık alan sebzelerinde | 150-300 cc/100 L |
1 - 2 L/da | Vejatatif gelişme süresince 2-3 defa |
Sera sebzeciliğinde | 150-300 cc/100 L |
1 - 2 L/da | Vejatatif gelişme süresince 2-3 defa |
Meyve Bahçeleri, Yumuşak ve Taş Çekirdekli Meyveler, Narenciye, Zeytin, İncir, Üzüm, Muz vb. |
200-400 cc/100 L | 2 - 3 L/da | Vejatatif gelişme süresince 2-3 defa |
Tahıl ve Yeşil Alan | 150-300 cc/100 L |
-- | Vejatatif gelişme süresince 2-3 defa |
Endüstri Bitkilerinde | 200-300 cc/100 L |
2 - 3 L/da | Vejatatif gelişme süresince 2-3 defa |
Kesme Çiçekçilikte | 150-300 cc/100 L |
1 - 2 L/da | Vejatatif gelişme süresince 2-3 defa |